ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό



 

Υλικά

1 κιλό χταπόδι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ανάλογος χυμός(1 κουτί χυμός)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι

 

   

 

Οδηγίες

Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια, χωρίζουμε τα πλοκάμια από τη   σακούλα και το κόβουμε σε κομμάτια.
Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν προσθέτουμε και το χταπόδι σε κομμάτια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Μόλις το χταπόδι μαλακώσει (σχεδόν να είναι έτοιμο) ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νεράκι) και ρίχνουμε το μακαρονάκι.
Από αυτό το σημείο και μετά ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο το βράζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ξύδι για 1/2 ώρα τουλάχιστον για να φύγει η έντονη μυρωδιά. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε και ακολουθούμε τη διαδικασία όπως παραπάνω.

 

Γαριδομακαρονάδα
5 Μερίδες
  Υλικά

½ κιλό μακαρόνια
1 κιλό γαρίδες-καραβίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανός
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές
1 καρότο
½ κιλό ντομάτες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές λευκό κρασί
πιπέρι

   

 

Εκτέλεση

 Βράζετε τα μακαρόνια για 12 λεπτά
 Ψιλοκόβετε τα θαλασσινά
 Ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τις πιπεριές ,το σκόρδο και τη ντομάτα
 Τρίβετε το κρεμμύδι και το καρότο
 Βάζετε στη φωτιά 1 φλιτζάνι νερό να βράσει και μαλακώνετε όλα μαζί τα λαχανικά
 Όταν σωθεί το νερό, προσθέτετε τα θαλασσινά το λάδι και 2 φλιτζάνια βραστό νερό
 Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει
 Μόλις αρχίζει να δένει η σάλτσα προσθέτετε το κρασί και το πιπέρι
 Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε όλη τη σάλτσα στα μακαρόνια
 Σερβίρετε γαρνίροντας με ολόκληρες γαρίδες ή καραβίδες και φυλλαράκια μαϊντανό
 

Μυδοπίλαφο
6 Μερίδες

 
Υλικά

 1 κιλό μύδια
 2 κουταλιές ελαιόλαδο
 1 μεγάλο κρεμμύδι
 ½ κιλό ντομάτες
 1 ματσάκι μαϊντανός
 1 πράσο
 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
      Εκτέλεση

 Πολτοποιείτε τις ντομάτες
 Ψιλοκόβετε το μαϊντανό και το πράσο
 Τρίβετε το κρεμμύδι
 Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το πράσο
 Μόλις ξανθίσουν τα λαχανικά προσθέτετε τα μύδια και τη ντομάτα
 Όταν εξατμιστεί το νερό της ντομάτας προσθέτετε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό
 Μόλις δείτε το νερό να κοχλάζει, ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να χυλώσει με σκεπασμένη τη κατσαρόλα.
 

Καλαμάρια με σκόρδο και ντομάτα
  Υλικά

600 γρ καλαμάρια
600 γρ ντομάτες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 μικρή πράσινη πιπεριά τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
      Εκτέλεση

 Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες
 Κόβουμε σε λεπτά δαχτυλίδια τα καλαμάρια
 Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά τα καλαμάρια, το κρεμμύδι και το
   σκόρδο
 Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και λίγο νερό αν χρειαστεί
 Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοψήνουμε για 35 λεπτά περίπου
 Σερβίρουμε το φαγητό
 Γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό
 

Γαρίδες Σαγανάκι
1 Μερίδα
  Υλικά

100 γρ γαρίδες χωρίς κέλυφος
100 γρ ψιλοκομμένες ντομάτες
4 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί,μαϊντανός,αλάτι,πιπέρι
      Εκτέλεση

Σοτάρουμε τις γαρίδες σε αντικολλητικο τηγάνι και τις σβήνουμε με το κρασί
Ρίχνουμε αμέσως τη μουστάρδα, το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σκεπάζοντας το τηγάνι
Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε άλλα 10 λεπτά
Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο
 

Χταπόδι Στιφάδο
4 Μερίδες
  Υλικά

 600 γρ χταπόδι ωμό
 3 κουταλιές λάδι
 800 γρ κρεμμυδάκια για στιφάδο
 400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
 4 σκελίδες σκόρδο
 2 φύλλα δάφνη
 2 κουταλιές ξύδι
 αλάτι, πιπέρι
      Εκτέλεση

 Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια «να
    αφήσει» το νερό του σε χαμηλή φωτιά
 Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ½ φλιτζάνι νερό
 Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να
    μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να πήξει η σάλτσα.

  
 

Σουπιές με Σπανάκι
4 Μερίδες
  Υλικά

500 γρ ωμές σουπιές
800 γρ σπανάκι
3 κουταλιές λάδι
400 γρ αποφλοιωμένα ντοματάκια
4 σκελίδες σκόρδο
200 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι

      Εκτέλεση

 Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι
 Αχνίζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με λίγο νεράκι
 Όταν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε τα ντοματάκια και το σκόρδο
 Μόλις πάρουν βράση, βάζουμε στη κατσαρόλα το σπανάκι και τις σουπιές κομμένες σε
   κομμάτια
 Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές
    και να πήξη η σάλτσα
 

επιστροφή

Copyright © 2011 Terastisdiaitas: website by Tassos Portocaloglou