e-δίαιτα
ΓΛΥΚΑ
Ονειρεμένα μελομακάρονα
 

 

Υλικά

2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. κονιάκ
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι (all spice )
1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
2 κ.σ. κανέλλα
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι ένα λεμόνι
1 κ.γ. σόδα
½ φλ. ζάχαρη
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340 gr)
4 – 4 ½ φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
   

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Το αφήνουμε ολο το βραδυ να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι θα νομίσουμε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι με τα γνωστά αποτελέσματα....)
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι.
Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται.
Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο.Συνήθως δεν χρειάζεται το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι.
Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο (1 κουταλια σουπας)Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν. Γίνονται περίπου 60 κομμάτια (σε κομψό μέγεθος!)
Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος Ψήνουμε στους 175ο C με αέρα για 25 min
 

 


 

Σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. μέλι
2 φλ. νερό
2 ξυλάκια κανέλλας
1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο
   

 

Βάζετε όλα τα υλικά και αφήνετε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα.
Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Σε 3 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα.
Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.
Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους.
Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα...
 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


 

ΥΛΙΚΑ

 500 γρ. lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
 300 γρ. αραβοσιτέλαιο
 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και
 καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
 4 βανίλιες
 1 1/2 κούπα άχνη κοσκινισμένη (αν τα
   θέλετε   πιο γλυκά, βάλτε 2)
 1 σφηνάκι γεμάτο ούζο ή τσίπουρο
 1 κουταλάκι γεμάτο σόδα
 1 1/2 με 2 κιλά μαλακό αλεύρι

 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε με το χέρι ή κουτάλι το βούτυρο να μαλακώσει.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι, ανακατεύοντας με σύρμα να γίνουν ένα μείγμα.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο ή το τσίπουρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι (όσο πάρει να γίνει ζύμη μαλακή κι αφράτη) και τέλος, ανακατεύουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.
Πλάθουμε κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λίγη απόσταση.
αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, στο 2ο ράφι, το πολύ 20 λεπτά.
Πασπαλίστε τους με άφθονη κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και στοιβάξτε τους σε σχέδιο πύργου σε πιατέλα.
Καλύψτε με μεμβράνη

 

 

Copyright © 2011 Terastisdiaitas: website by Tassos Portocaloglou